Met dat huidprobleem. Met die darmklachten. En met dat onzekere gevoel.

Als er in het reguliere circuit (lees het ziekenhuis of de huisarts) geen oorzaak wordt gevonden is dit het advies. En eigenlijk is dat te zot voor woorden als je je bedenkt dat het topje van de ijsberg slechts is bekeken. En ook nog eens op 1 eilandje. Want een dermatoloog kijkt alleen naar de huid en niet naar de darmen. Maar… ze kunnen niet anders. En in die zin kunnen we het ze niet kwalijk nemen dat dit het advies is. Uiteraard wel met de kanttekening dat het natuurlijk ook een optie is om een brug te slaan tussen het reguliere en alternatieve veld en juist deze patienten door te verwijzen. Maar daar zullen nog wel wat decennia overheen gaan 😉

Zo kreeg ik deze week nog de vraag of de laboratoriumonderzoeken die ik inzet ook niet gewoon via de huisarts kunnen lopen. Want dat gaat van het eigen risico af (mits je deze natuurlijk al hebt opgemaakt). Een aantal dingen kun je gewoon via de huisarts laten uitzoeken. Zoals een standaard bloedbeeld, wat verdwaalde vitamines als B12, B6 en vitamine D (met een beetje mazzel) en een paar schildklier hormonen. That’s it. En ook voor ontlastingsonderzoek geldt dat de huisarts/ziekenhuis kan testen op parasieten en ontstekingswaardes. Maar ook daar houdt het bij vage klachten toch wel een beetje op.

Laat ik vooropstellen dat ik begrijp dat het geld kost om gebruik te maken van laboratoriumonderzoek. En dat er daarom ook niet onnodig hoeft te worden getest en gemeten. Waar het hem bij mij in zit is dat patienten over het algemeen niet serieus worden genomen. Althans, hun klachten. Dat heb ik zelf meegemaakt, maar hoor ik ook bij 95% van de clienten die uiteindelijk na een lange zinloze zoektocht bij mij terecht zijn gekomen. Als ik vraag wat de diagnose is geweest en wat de arts heeft gezegd, dan wordt deze vraag standaard beantwoordt met:

“Leer er maar mee leven.”

Als ik ze vervolgens vraag of ze ook tips hebben gehad hoe ze dat dan moeten doen, blijft het stil. En dit is waar er bij mij echt een error ontstaat. Waarom verwijzen ze niet door?!

De stilte in het antwoord op die vraag heeft mij als therapeut in ieder geval “aan” gezet. En daar ben ik het reguliere circuit heel erg dankbaar voor. Alles wat jij namelijk niet eerder hebt kunnen laten uitzoeken, kan gewoon worden uitgezocht in mijn trajecten. Zonder verwijsbrief. Zonder tussenkomst van een internist. En vooral zonder gedoe. Dat is waar zovelen naar op zoek zijn. Oorzaken. Handvatten. Een oplossing!

Geen woorden als “leer er maar mee leven.” Want dat huidprobleem is niet leefbaar. En die darmklachten ook niet. Wat ik mijn clienten stuk voor stuk beloof is dat ik door blijf zoeken totdat we het vinden. En dat als we alles hebben uitgezocht en we geen steek verder komen omdat er bijvoorbeeld emotionele trauma’s spelen ik doorverwijs. Soms al tijdens een gratis sessie, soms in het begin van een traject en soms aan het einde. En juist die samenwerking tussen verschillende disciplines zoals coaches, huidtherapeuten, schoonheidsspecialisten, osteopaten, systemisch werkers is zo zo krachtig. Dan wordt 1 + 1 echt 3.

Het enige wat dit van jou vraagt is vertrouwen, openheid en een investering. Vooral in tijd en effort. Zodat je er nooit meer mee hoeft te leren leven. En ook jij je leven weer kunt gaan oppakken zoals jij dat wilt.

Ben je er klaar voor? Boek dan hier jouw gratis SkinScan Sessie in.