In mijn blogs heb ik het vaak over de darmen. Die zijn van supergroot belang als het gaat om opname van voedingsstoffen (ook richting je huid), het uitscheiden (letterlijk) van afvalstoffen en het reguleren van het immuunsysteem. De lever speelt hier ook een rol in.

De lever staat in contact met de darmen via de poortader. Alles wat zich in jouw darmen afspeelt is van invloed op de lever. Eet je gezond? Drink je weinig alcohol? En neem je op dagelijkse basis wat ondersteunende leverkruiden? Grote kans dat jouw lever “happy” is en haar werk goed kan uitvoeren. Het ontgiften van schadelijke stoffen. De lever doet natuurlijk meer dan alleen ontgiften, maar in het kader van huidproblemen houden we het even bij deze specifieke taak.

Klachten als hoofdpijn (migraine), jeuk, angst en buikpijn zijn naast chronische huidproblemen typerend voor een leverbelasting. Wat ik daarnaast veel zie en hoor is pijn in de meridiaanverloop. Het uiteinde van de levermeridiaan vind je rechtsonder de nagel van je grote teen. Hij loopt dan naar boven over je been en gaat via de rechterlies schuin rechts naar boven en eindigt ongeveer bij je rechterrib. Zeurende pijnklachten in dat gebied duiden ook op een lever die overbelast is. Herkenbaar?

Als we kijken naar emoties dan wordt het nog interessanter! Boosheid, ongeduld, wrok… Het zijn de emoties waar je letterlijk wakker van kunt liggen en die je in iedere huidcel kunt voelen.

Wanneer je nu denkt: dit ben ik! Dan heb je “iets op je lever” en zul je moeten gaan uitzoeken wat dat precies is. Zit het hem in je voeding? In een toxische overbelasting van schadelijke stoffen? In onverwerkte emoties? Waar ben je boos over? Als je op zoek gaat naar antwoorden kun je er pas actief mee aan de slag gaan. Ook in deze geldt dat je op zoek moet gaan naar de oorzaken die voor jou persoonlijk van toepassing zijn. Niet die algemene dingen die je via Google vindt. Ga is voelen! Bekijken! Ervaren!

In mijn trajecten komen clienten over het algemeen niet voor de bijkomende klachten zoals hoofdpijn. Het is bijzaak en vaak zijn die klachten al een beetje geaccepteerd. Het hoort er bij. Zodra we aan de slag gaan en de darm verbeteren met de juiste voedingsmiddelen en wat suppletie ondersteuning nemen die hoofdpijnklachten al snel af. Pas wanneer ik ze ernaar vraag beseffen ze zich dat niet alleen hun huid een stuk rustiger is, maar dat ze ook al 3 maanden geen hoofdpijn meer hebben gehad. Mooi he? Hoe het lichaam werkt. En hoe alles met elkaar in verbinding staat.

Het Skinprovement Programma heeft een domino effect. We gooien 1, soms 2, soms 3 stenen om zodat de rest vanzelf mee herstelt.

Vanaf volgende week gun ik ook mijn lever wat rust. Met vakantie. Om even lekker bij te tanken en te genieten van de zon, lekker eten en mijn gezin. Het zijn ontzettend drukke maar hele mooie en leuke maanden geweest. De praktijk heeft een enorme groeispurt doorgemaakt. En daar ben ik dankbaar voor. (ook een goede voor de lever ;))

Tot over een week of 2!