Een uitspraak die ik wekelijks in mijn praktijk hoor.

Vaak nog voordat ze goed en wel binnen is spreekt ze deze woorden al uit. En weet je, dat is dus het laatste wat ik denk. Maar ook wat jij zou moeten denken. Of wat anderen jou proberen te laten denken. Jij “zeurt” namelijk helemaal niet. Jouw huidprobleem is real!

Ik merk en hoor steeds vaker van vrouwen dat de omgeving niet begrijpt waar ze op dagelijkse basis mee moeten dealen. Omdat “het wel meevalt”. Of omdat “je het bijna niet ziet”. Of omdat “je blij mag zijn dat je geen levensbedreigende ziekte hebt.”

Chronische huidproblemen worden nog altijd ontzettend slecht begrepen door buitenstaanders. Daar bedoel ik iedereen mee die nog nooit last heeft gehad van zijn of haar huid. En die zich niet kan indenken dat je je als persoon druk kunt maken om een pukkeltje of plekje hier en daar. En daar wil ik toch eens wat meer aandacht aan schenken.

Een huidprobleem is namelijk niet alleen een huidprobleem. Het gaat zoveel verder dan dat. Gisteren nog sprak ik een lezing in voor een heel gaaf huidcongres waar ik huidspecialisten meer mag vertellen over de impact van hormonen op de huid. Het is een lezing geworden waar “stress” als thema vanaf druipt. Ons brein communiceert namelijk met de huid via zenuwuiteinden. Wist je dat? En die communicatie verloopt ook weer via de huid naar het brein. Dat betekent in grote lijnen dat wat “kapot” of “ontstoken” is aan de huid een stress signaal geeft naar ons brein en het lichaam in de stressmodus zet. En andersom dus ook. Bevinden we ons in een stressvolle tijd? (hi Corona) Dan heeft dat weer gevolgen voor onze huid.

En zo komen we terecht en een negatieve spiraal waarin zowel de stress als het huidprobleem in stand worden gehouden. Fascinerend en vervelend tegelijk. Want hoe kom je uit deze neerwaartse spiraal? Dat is voor iedereen verschillend. Het helpt daarom ook niet om als buitenstaander adviezen te geven. Of te zeggen dat het allemaal wel meevalt. Het totaalplaatje moet eerst in kaart worden gebracht. En daar hoort alles bij wat stress geeft. Inclusief de omgeving.

Spreek je uit richting je dierbaren. Vraag of ze je kunnen supporten door je verhaal aan te horen, zonder een mening of adviezen te geven. Geef ze aan dat het voor kan komen dat je op het laatste moment afzegt omdat de jeuk niet meer te houden is. En blijf in verbinding.

Help ze. Leer ze. En support ze hoe ze er het beste voor jou kunnen zijn. Dat scheelt vaak al de helft. En is al 1 factor die je kunt verbeteren op de weg naar jouw droomhuid.