Nou ja. Dat eerste tot op zekere hoogte.

De hygiënehypothese is een super interessant onderwerp om je verder in te verdiepen. Zeker in tijden als deze waarin we onze handen kapot wassen met anti-bacteriële zeep, overal waar we binnenkomen dispensers staan met alcohol oplossingen (lekker ook bij eczeem) en we het liefst 2 keer per dag onder de douche staan.

Daar gaat onze huid niet heel lekker op kan ik je vertellen. En ons immuunsysteem ook niet. Want wist je dat door extreem “schoon” te zijn je jouw immuunsysteem (en je huid!) juist zwak maakt?

De gezondste kinderen vinden we nog altijd in boerenbedrijven. Waar ze met een diversiteit aan bacteriën, virussen, schimmels en andere microben in aanraking komen. Allergieën komen bij die kinderen vele malen minder voor dan bij stadse kinderen. Dat heeft dus te maken met die hygiënehypothese. Bij stadse kinderen is het immuunsysteem onvoldoende geprikkeld. En dat leidt tot een ontregeld afweersysteem dat niet goed heeft geleerd op de juiste manier te reageren. Met als gevolg dat wanneer er een kat of graspol voorbij komt hij in de zesde versnelling schiet. De allergie is geboren. En daar kom je helaas nog maar moeilijk vanaf.

Wel kun je de boel van binnenuit versterken. Het immuunsysteem weer tot rust brengen. Zodat de reactie er nog wel is, maar in veel mindere mate.

Niet alles is namelijk volledig op te lossen. Daar ben ik altijd heel eerlijk in richting mijn clienten. En dat verwacht 95% gelukkig ook niet. De meesten hebben al plus 20 jaar last van hun chronische huidprobleem. Ze proberen ermee te leven. Maar dat stemmetje blijft… “wat nou als je dit of dat eens gaat proberen.”

Er is Hoop.

Hoop op een huid die in ieder geval voor 50% wil verbeteren. En die 50% verbetering zit er bij 95% ook echt in! Zelfs veel meer dan dat.

Schoon eten is een van de oplossingen waarom de huid wil gaan verbeteren. En wat dat “schone eten” inhoudt, dat is voor iedereen heel persoonlijk en dus ook anders. Waar de een een avocado moet laten staan, gaat de ander niet lekker op dadels. Twee op het oog gezonde producten die de boel enorm kunnen verstoren. Maar ja, is dat bij jou ook zo? En hoeveel verstoren ze dan? En hoe lang doen ze dat al? En hoe ga je dat weer in balans krijgen?

Dat moeten we dus uitzoeken. Niet alleen waar je op reageert, maar ook hoe erg. Misschien is de reactie zo laag dat je het product niet meer dan 2 keer per week zou moeten eten. En misschien reageer je er wel zo heftig op dat je het beter voorlopig even laat staan. Dit is ook precies waarom mijn programma’s werken. Hoe meer we meten, des te meer we weten, des te specifieker we kunnen werken met voeding en suppletie en des te sneller je jouw huid ziet verbeteren.

En dat… gun ik jou ook! Mag ik vrijblijvend met je meekijken? Wat je tot nu toe hebt gedaan? En wat er allemaal niet heeft gewerkt? Ik beloof je dat je met eerste inzichten naar huis gaat. Dingen waar je nog nooit bij stil had gestaan en waar in al die jaren nog nooit iemand naar heeft gevraagd, of gekeken.

Klik hier om jouw afspraak in te plannen. Deze maand heb ik nog plek voor 3 sessies.