Daar stond ik dan. (semi) Live op het beeldscherm van de huidspecialist. Afgelopen zaterdag gaf ik een lezing tijdens een groot huidcongres. Bijna 500 (!) huidspecialisten hebben van mijn kennis gesnoept. En dat zijn er ongelooflijk veel als je weet dat er die dag 558 deelnemers op het platform aanwezig waren. Dat is niet zonder reden. Het onderwerp waar ik in een half uur mijn kennis over mocht delen ging namelijk over “stress”. En welke impact stress heeft op onze hormonen en onze huid. En daar wil ik ook jou vandaag iets meer over vertellen.

Ik weet niet hoe jullie deze Corona tijd ervaren, maar ondanks dat ik bewust afstand heb genomen van het nieuws raakt het me nog iedere dag. Als Ram ben ik ontzettend gesteld op mijn vrijheid! Mede-Rammen herkennen dit vast 😉 En ja, die vrijheid, dat is wel een groot ding op het moment. En dat gevoel brengt stress met zich mee. Chronisch.

In de basis is er niets mis met stress. En ook niet met de hormonale processen die zich afspelen in ons lichaam. In tegendeel zelfs. Veel stresshormonen hebben een beschermende functie in het lichaam. Zodat we niet doodgaan en kunnen overleven. Maar… de stressprikkels moeten op een gegeven moment wel uitdoven. Stoppen. Afgelopen zijn. En daar gaat het nu finaal mis. De stressprikkel blijft. En we leiden allemaal (including myself) nog steeds een te druk leven. Daarbij benadrukt de enorme toename van Zoom meetings nog eens extra hoe we er uit zien. En vooral… hoe moe we er uit zien. Alles ligt momenteel onder een vergrootglas. En de onrealistische filterproof beelden van social media maken dat zelfbeeld nog een stuk erger. Met als gevolg dat er een run is op botox- en fillerbehandelingen.

Dit is hoe we er momenteel voorstaan met onze huid en ons uiterlijk. Gemiddeld gezien dan.

Al deze factoren leiden tot chronische stress. Bij de een geeft dat vermoeidheid. De ander krijgt buikklachten. En weer een ander heeft “ineens” een super onrustige huid. Het klachtenscala is eindeloos. Onze hormonen hangen namelijk onder 2 orkestmeesters. De Hypofyse en Hypothalamus. Die gestimuleerd en geremd worden in hun werking. Vergelijk het met een gas- en rempedaal. Je kunt je daarbij misschien al voorstellen dat wanneer het gaspedaal continue wordt ingetrapt en jouw lichaam in versnelling 6 wordt gezet op een gegeven moment de benzine op is… Waarschuwingslampjes (klachten) beginnen te knipperen. Eerst met alleen licht, later met gepiep en als je daar niet naar luistert sta je gedwongen stil langs te weg.

Die onrustige huid zijn de lampjes en de piepjes! Signalen dat er iets niet goed gaat in jouw lichaam. En dat er maintenance nodig is. Er moet even onder de motorkap worden gekeken voordat er weer veilig verder kan worden gereden.

Herken jij dat? Wat speelt er bij jou als eerste op als je te druk bent geweest? Heb je zwakke plekken? Luister je er ook naar? En doe je er vervolgens iets mee?

Klachten hebben vrijwel altijd een relatie met elkaar. Het een beïnvloedt het ander. En als je de oorzaak opspoort dan kun je de hoofdklacht gaan oplossen. En zul je zien dat alle bijkomende kleinere klachten ook als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Wil jij hier meer over weten? Welke verbanden ik zie bij jouw klachten? En hoe je de oorzaak kunt gaan opsporen? Boek dan hier vrijblijvend jouw Skin Scan sessie in.